Festes

Durant tot l'any es programen diferents activitats culturals: danses, teatre d'animació infantil, teatre de carrer, sarsuela, concerts de música, conferències, espectacles de màgia, titelles, tallers infantils (fang, manualitats, màscares), taller de cuina, partides de pilota valenciana, etc

A Rafelcofer al llarg de l'any se celebren les festivitats de base religiosa, com la de Sant Antoni del Porquet, Sant Vicent Ferrer, Sant Diego d'Alcalà, les Festes Patronals i altres populars com la Setmana Cultural i el Dia de la Joventut.

Sant Antoni

Al gener, Sant Antoni, una de les festes populars més antigues d´aquesta localitat i que se celebra al carrer que porta el mateix nom. Es tracta d´una festa de caràcter religiós entorn a la figura de Sant Antoni de Pàdua, en la qual se celebra una missa de campanya al carrer i es beneïxen els animals. Els organitzadors de la festa oferixen pa beneït i mistela a tots els assistents i el grup de Danses Al Bell Mig els delecta amb els balls tradicionals. La nit anterior a la festa se celebra un sopar en el carrer amb ball i una bonica foguera.

sant antoni anys 50  

Festivitat de Sant Antoni. Dècada dels 50

 

Benedicció dels animals i trasllat del Sant. 2010

Sant Vicent

Per Sant Vicent Ferrer, el cap de setmana següent de Pasqua, el carrer del Pati o de Sant Vicent, s'engalana i acull diferents activitats: teatres, revetles, actuacions del Grup de Dansa de Rafelcofer, mascletades i sopars populars. Té com a característica el cant de l’aurora, també anomenat "Gojos de Sant Vicent" ; es tracta d’un cant que narra la vida de Sant Vicent i es realitza a les 6 del matí. Un altre aspecte característic d´aquesta festa i que s´ha incorporat des de fa uns anys, són les "Muixerangues" i que s’interpreten per tot el carrer i al llarg de la processó.

Festivitat de Sant Vicent. Dècada dels 70

Entrada del sant amb els muixaranguers. 2008

Dia de la Creu

El mes de maig, comença amb el Dia de la Creu, abans es cuinaven bescuits i la gent anava a menjar-se'ls a la muntanya del Rabat. La creu del carrer Sant Diego s'engalana amb flors i la gent que havia fet promeses sol pujar fins a la creu que corona la el Rabat.

La Creu del Carrer Sant Diego

Setmana Cultural

La primera setmana de juliol sempre té lloc la Setmana Cultural, la qual precedix les Festes Patronals. Durant esta setmana es realitzen activitats per a tots els públics: tallers de manualitats per als xiquets; xarrades i conferències per als majors, i activitats adaptades als diferents grups socials, com ara teatre, cinema, actuacions musicals i antigament, partides de pilota al carrer Major. Cal destacar la Festa del Fanalet, el dimarts, on tradicionalment els xiquets fan els seus fanalets amb un meló d'Alger i després realitzen una cercavila pel poble.

 

Nit dels Fanalets de Meló

 

                      Grup de Danses "Al Bell Mig"

Festes Patronals

Les Festes Patronals se celebren la segona setmana de juliol, de dimarts a dissabte, amb diferents activitats, com ara sopars populars a la plaça de l'Hort Tallat amb revetla, diverses processons religioses dedicades a Sant Antoni de Pàdua (patró), el Crist de l'Empar (festa dels hòmens), la Mare de Déu del Carme (festa de les dones) i l'Aurora (festa de l'ajuntament). La festa comença amb la presentació de la reina i la seua cort d'honor. Hi ha un concurs d'engalanament de carrers. Es fan despertades, cavalcades de disfresses, concurs de paelles, partides de pilota valenciana, ofrena de flors a la Mare de Déu, cine a l'aire lliure, sopars populars, balls de disfresses i de revetles, correfocs i cordaes. Hi ha comparses de moros i cristians que fan la seua entrada el dijous, dia de Sant Antoni. El dia del Crist, la pirotècnia local dels Borredà tira el seu castell de focs artificials més espectacular. Hi ha qui assegura que el Crist multiplica miraculosament els coets i fa que parega que es crema més pólvora de la què hi ha en realitat.

Desfilada de Moros i Cristians  

  festes

 Processó del Crist de l'Empar

Sant Diego

La festivitat de Sant Diego se celebra a meitat  d'agost amb sopars, revetles i diferents activitats lúdiques al Ravalet de l'Alcudiola així com amb la tradicional i cada vegada més popular Calvalcada de Disfresses on la participació cada any és més alta. El diumenge té lloc la despertada i la processó en honor al Sant, acompanyat per els majorals i els festers. La festa acaba amb un castell de focs d'artifici.

Festa de Sant Dídac. Anys 50

  

Majorals pujant el Sant