Gastronomia

En quant a la gastronomia típica coferera i alcudiolana, destaquem que és comuna a la dels pobles del sud de la Safor i molt influenciada per la gran referent i capital de la gastronomia saforenca que és la ciutat d'Oliva.

Arrossos

Destaca l'arròs al forn amb cigrons, l'arròs al forn amb tonyina negra, l'arròs caldós, l'arròs amb fesols i naps, les diferents maneres de fer la paella (la valenciana, la de carxofes, faves i pésols, la d'abadejo, la de flor-i-col, amb verdures; amb tonyina negra...) i les pebreres farcides.

Arròs al forn Arròs caldós

 

Coques i pastissets

Coca de tonyina, tomaca i pebrera, coca de ceba i pésols, coques de dacsa, pastissets de verdura, pastissets de pésols, pastissets de tomaca...

coca-tomaca
Pastissets de tomaca i ceba Coques de dacsa

Sopes i olles

Faves sacsades, flor-i-col amb abadejo, putxero, sopa de ceba...

putxero
Faves sacsades Putxero

Verdures

Albergina al forn, bajoqueta amb pernil, espencat, tomaques al forn...

alberginia farcida espencat
Alberginia farcida Espencat

Carn

Sang amb ceba, corder guisat, corder al forn, conill amb alls, figatells, pollastre amb verdures...

Sang amb ceba Figatells

Peix

Mandonguilles d'abadejo, bonítol al forn, aladroc amb vinagre, aladroc al forn, sardina en escabetx, abadejo amb ceba, abadejo amb pebrera i tomaca...

bonitol mandonguilles
Bonitol al forn Mandonguilles d'abadejo

Sucreria

La llarga tradició sucrera de la comarca, heredada en gran part de la cultura islàmica, ens ha deixat un ampli ventall de dolços: braç de gitano, corona de glòria, bunyols de carabassa, calatrava, pa beneït, bescuit, coca de llanda, coques cristines, fabioles, mones de Pasqua, pastissos d'almetló, pastissos de cacauet, coca de Nadal, la confitura de moniato o carabassa.

bunyols de carabassa
Bunyols de carabassa Coca de llanda

Menjars típics

Segons l'època de l'any o les diferents festivitats tradicionals, es cuinen diferents plats típics, dels quals cal assenyalar els següents:

  • Al gener, per Sant Antoni , el berenar amb el pa beneït.

  • Per la Quaresma , és típic menjar la paella amb baejo, o també amb ceba, amb espinacs o amb alls tendres; l'arròs sec, en cassola de fang, amb baejo i trossets de creïlla, guisat de Dejuni i, finalment, les mandonguilles de baejo i la menestra de faves.

  • Per Pasqua , la mona i la coca reganyà. Per als xiquets, la mona xicoteta amb llonganissa seca i ou dur.

  • Al maig, el Dia de la Creu , és tradició fer bescuits.

  • A l'estiu , l'arròs al forn amb tonyina negra.

  • Pel Nadal , cal destacar la laboriosa Olla de Nadal i que en totes les cases hi ha pastissets d'almetló, de cacau o d'aiguardent, amb moniato o cabell d'àngel, coques cristines, mantecades i rosegons.

pastissets boniato mona de pasqua
Pastissets d'ametló Mona de Pasqua
Rotllos d'ou

Durant tot l'any, altre menjars tipics són l'arròs al forn, l'arròs amb crosta, el guisat de carn i el bonitol al forn. També són tipics i molt apreciats els dolços casolans com la Corona de Gloria, els rotllos d'aiguardent o d'ou, les mantegades, la coca de sucre o de llanda i la moca. 

crosta coca-cristina
Arròs amb crosta Coca Cristina